МОЖЛИВІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ІНЖЕНЕРНО-ТРАНСПОРТНИХ (АВТОТЕХНІЧНИХ) ДОСЛІДЖЕНЬ

Опублiковано 3 февраля 2023.

   Кожного року на українських дорогах відбувається велика кількість дорожньо-транспортних пригод (ДТП). В багатьох з них гинуть люди. Аварійні ситуації виникають переважно з вини водіїв: вони або перевищують швидкість, або порушують правила маневрування.

   Відповідно до звітів поліцейських, найбільше смертельних ДТП стається внаслідок перевищення швидкості, виїзду на “зустрічку”, порушення правил маневрування та п’яного водіння. Загалом ці види порушень стають причиною майже третини смертей на дорогах. При цьому, найбільш масовими жертвами виявляються пішоходи.

   Зважаючи на велику кількість ДТП, та статистику їхнього зростання, для підвищення якості розслідування таких справ, велику актуальність має проведення інженерно-транспортних (автотехнічних) досліджень.

   В Дніпропетровському НДЕКЦ МВС України у відділі автотехнічних досліджень лабораторії автотехнічних досліджень та криміналістичного дослідження транспортних засобів проводяться інженерно-транспортні (автотехнічні) дослідження за наступними експертними спеціальностями:

    10.1 «Дослідження обставин і механізму дорожньо-транспортних
пригод»,

    10.2 «Дослідження технічного стану транспортних засобів»,

    10.3 «Дослідження деталей транспортних засобів»,

    10.4 «Транспортно-трасологічні дослідження»,

    6.1. «Дослідження фотозображень та технічних засобів їх
виготовлення».

   Предметом автотехнічної експертизи є обставини (фактичні дані), які визначаються на підставі спеціальних знань в області автотехніки з питань, які ставляться на її вирішення. Це є комплекс фактичних даних про обставини дорожньо-транспортної пригоди, пов’язані з механізмом ДТП, технічним станом транспортних засобів, дорожньою обстановкою, діями
учасників ДТП, а також причинами та умовами, які сприяли виникненню ДТП, які визначаються на підставі спеціальних знань в області автотехніки шляхом дослідження методами автотехнічної експертизи об’єктів (вихідних даних, транспортних засобів, матеріалів кримінального провадження), які, в свою чергу, надаються експерту, ініціатором призначення експертизи.

   Працівниками Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України надаються послуги юридичним та фізичним особам по дослідженню за наведеними вище експертними спеціальностями.

   Розрахунок вартості проведення дослідження проводиться згідно постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1098 «Деякі питання надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби платних послуг» зі змінами згідно постанови КМУ від 24 червня 2022 № 724.

Корисні посилання

2018 © Дніпропетровський НДЕКЦ МВС